Olutpajan yrittäjä Timo Jukalle laatu on kaikki kaikessa

26.6.2018
deeper

Rönnvikin yhteydessä toimivan pienpanimo Olutpajan yrittäjä Timo Jukan ystävät ihmettelevät välillä Jukan sinnikkyyttä jaksaa kehittää oluenpanotaitojaan ja -prosessejaan aina vain eteenpäin, kokeillen ja testaten uusia tapoja yhä uudelleen ja uudelleen. “Eikö se oluen laadun kanssa nyhvääminen jo riittäisi?”. Luonteeltaan kokeilunhaluisen Jukan vastaus on selvä: “Ei riitä.”

Olutpaja on Rönnvikin yhteydessä toimiva pienpanimo, jonka toiminnassa oluenpanotaito on kaiken perusta.

Hyvä olut lähtee prosessista

Vuonna 1995 kotioluen teon aloittaneelle ja Suomen kautta aikain sekä menestyneimmälle kotiolutkilpailijalle että oluttuomarille Olutpajan Timo Jukalle laatu ei merkitse pelkästään sitä, mitä kuluttajalla on lasissa. Jukalle se tarkoittaa myös, että laatu on tehty kannattavalla prosessilla.

– Oluen valmistus on volyymibisnestä, ja pienpanimoa on hyvin hankala saada kannattavaksi. Moni pienpanimo toimikin tappiollisesti, kommentoi Jukka.

Olennaista on Jukan mukaan ymmärtää, että varsinaisen oluen laadun lisäksi myös oluen valmistusprosessia tulee hioa ja kehittää, jotta siitä saadaan kannattava.

– Prosessi on aina laitteistokohtainen, ja uuden laitteiston kanssa töiden tekeminen ja opettelu vievät aikaa. Tässä lajissa kokeilunhaluisesta luonteestani on ollut hyötyä. Jatkan sinnikkäästi kehitystyötä niin pitkään, kun olen ratkaissut ongelmakohdat ja tyytyväinen prosessiin. Toistojen myötä ihminen viisastuu ja lopulta syntyy rutiineja, toteaa Jukka.

Rönnvikissä tunnistettiin pienpanimotuotteiden kysyntä

1990-luvulla jenkeissä kotiolutharrastuksesta lähtenyt pienpanimobuumi on kunnolla rantautunut Suomeen vasta viime vuosina. Pitkään kotioluen tekoa harrastanut ja ajan hermoilla ollut Timo Jukka tajusikin pian, että hetki oman pienpanimon perustamiselle oli koittanut.

– Aloin kerätä yhteen osakkaita, jotka olivat kiinnostuneita panimon perustamisesta. Kun osakkaat ja rahoitus olivat kasassa, oli edessä se haastavin: toimitilojen metsästys.

Ajan hermoilla oli myös Rönnvikin Viinitilan Juho Rönni, joka oli huomannut Timo Jukan kotiolutkilpailun voiton Hesarin viikkoliitteestä.

– Jenkeissä oluenmaistelijat ja viininmaistelijat ovat pitkälti samaa porukkaa. Rönni olikin oivaltanut heti, että pienpanimo sopisi erinomaisesti Rönnvikin Viinitilan yhteyteen. Siitä se yhteistyö sitten lähtikin. Juhannuksen alusviikolla 2014 saimme ensimmäiset oluet ulos, ja olemme nyt tehneet ja myyneet olutta neljä vuotta.

Makumatka oluen ystäville

Makumatkailijat Rönnvikissä saavat nauttia tilaviinien ohella myös Olutpajan pienpanimotuotteista, joita myydään pulloissa Rönnvikin tilapuodissa sekä anniskelumyynnissä ravintolan puolella. Tällä hetkellä Rönnvikin tilapuodissa on myynnissä miedon makuinen Rönnvikin vaalea.

– Silloin on onnistuttu, jos pystyy tekemään miedon makuisen Rönnvikin vaalean. Se on niin sanottu prosessin kehittämisolut, koska sen miedosta ja tasapainoisesta mausta löytää helposti prosessin ongelmat. Tällaisesta oluesta asiantuntija pystyy päättelemään panimon osaamisen tason. Lisäksi itse pidän tällaisista oluista naurahtaa Jukka.

Rönnvikin Vaalean lisäksi Olutpaja on tunnettu tummemmasta Maltaan haukka oluestaan, englantilaistyyppisestä bitter Haastajastaan sekä kevyesti katkeroidusta ja maltillisesti maustetusta vaaleasta pintahiivaoluestaan Silkkitiestä.

– Alkoholilakiuudistuksen myötä teemme useimmista oluistamme 5,2 % vahvuisia. Näin ollen samasta tankista voi lohkaista osan anniskelumyyntiin meneviin tankkeihin ja osan pulloihin. Ensimmäinen tällainen on Pajan Apa, joka on nyt myynnissä Rönnvikin myymälässä. Maltaan Haukan 5,2% versio on tulossa heinäkuussa.

Olutpajan Jukka muistuttaa vielä loppuun, että Rönnvikin tilapuodissa ja ravintolassa myytävien oluiden valikoima muuttuu sesongeittain ja tankkien mukaan.

– Suosittelen seuraamaan Olutpajan Facebookia sekä verkkosivuja. Se on paras keino pysyä ajan tasalla kulloisestakin valikoimastamme, mikäli oluthammasta alkaa kolottamaan helteisenä kesäpäivänä, päättää Jukka.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs3/53/ronnvikc/public_html/wordpress/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405