Rönnvikin Viinitilan näyttelyt ja elämykset tarjoavat mieleenpainuvia kokemuksia. Omatoimisesti voit tilalla tutustua Kamreerin jalanjäljillä -ulkoilmanäyttelyyn, tallinvintin taidenäyttelyyn tai pontikkapannunäyttelyyn.

TALLINVINTILLÄ MINNA IMMOSEN TAIDENÄYTTELY

Kesällä 2025 Rönnvikin tallinvintillä on esillä Minna Immosen akvarellinäyttely ”Niittykukkaset”.

Minna Immonen on suomalainen kuvataiteilija, joka tunnetaan erityisesti postikorteistaan. Hän on suunnitellut vuonna 2000 julkaistun ystävänpäivä-postimerkkisarjan sekä kolme vuonna 2009 julkaistua joulupostimerkkiä. Immonen on myös suunnitellut lastenastiastoja Arabialle sekä kuvittanut Anna-Mari Kaskisen ja Sinikka Svärdin kirjoja.

Immonen on opiskellut Lapin taidekoulussa, Limingan taidekoulussa, Kotiteollisuuskoulussa sekä Rovaniemen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa.

KAMREERIN JALANJÄLJILLÄ -ULKOILMANÄYTTELY

Rönnvikin ulkoilmannäyttelyssä ollaan Kamreerin jalanjäljillä ja tutustutaan tilaviinien valmistukseen ja historiaan Suomessa. Tilaviinejä on Suomessa tehty jo 30 vuotta ja tämä on ensimmäinen tuota osaamista esittelevä näyttely. Avoimeen pihakatokseen rakennetussa näyttelyssä pääset kuvien ja esineiden avulla tutustumaan viinitilan ja viinin valmistuksen historiaan.

Rönnvikin tilan käännekohta oli vuonna 1869, kun tila siirtyi kamreeri Karl Schreyltä Rönnin suvun haltuun. Rönnvikin viinitilan avajaiset olivat 10.6.1995, ja tila olikin ensimmäisiä suomalaisia viinitiloja. Näyttelyssä tutustut niin nautiskelevaan kamreeriin kuin Rönnvikin tilan vaiheisiin, joissa ovat vuorotelleet sodat ja valoisat kasvun vuodet. Mukaan mahtuu useita kummitusjuttuja, jotka saavat tarkkailemaan ympäristöä uusin silmin.

Näyttelyssä voit myös kokeilla ripeyttäsi kuohuviinin tanssittajana!

PONTIKKAPANNUNÄYTTELY

Pontikan keitto kiellettiin Suomessa 1866, nälkävuosien kynnyksellä, kun kaikki vilja tarvittiin ruoaksi. Kielloista huolimatta laitonta pontikkaa jopa miljoona litraa vuodessa. Paikalliset nimismiehet toivat aikoinaan Rönnvikiin metsistä takavarikoituja pontikkapannuja, koska tilalla oli lupa niitä säilyttää. Tallinvintille on kerätty noin 30 pannun näyttely, josta löytyy laitosta laidasta laitaan.

Rönnvikissä on muuten tiputeltu pontikkaa vuodesta 1995 lähtien, mutta luvan kanssa. Tilalla on lupa pontikan tekemiseen ja anniskeluun, mutta myynti pulloittain ei ole sallittua. Rönnvikin pontikka Iso Viha tehdään hedelmä- ja marjapohjaiseen tisleeseen, jonka pohjana on tilalla tehty viini – samaan tapaan kuin grappa tehdään Italiassa. Tavallisempaa (ja halvempaa) on tehdä pontikkaa perunasta tai viljasta.