Tilan tarina

Rönnin suku on hoitanut 1800-luvulla perustettua Rönnvikin tilaa jo sukupolvien ajan.

Rönnvik on pitkän ja vivahteikkaan historian omaava perheyritys. Suomalaisten tilaviinien historia alkaa tammikuun alussa 1995, kun Suomesta tulee EU:n jäsen. Tilaviinit olivat oman aikansa uutispommi. Ilomantsissa sijaitseva Hermannin viinitila, Pälkäneellä sijaitseva Rönnvik ja Kuopiossa sijaitseva Alahovin viinitila tunnettiin ympäri Suomen.

Tällä hetkellä viinitilaa viedään tarmokkaasti eteenpäin uusien ja entistäkin parempien tuotteiden ja palveluiden luomiseksi. Esimerkkinä jatkuvasta kehitystyöstä panimo, jonka toiminta käynnistyi Rönnvikissä keväällä 2014. Vuonna 2019 lanseerattiin viinien rinnalle miedot hiilihapotetut juomat, ja 2021 avattiin täysin uudistettu bistro ja talliputiikki.

Viinitilan ja monipuolisen matkailutoiminnan lisäksi Rönnvik on moderni ja kehittyvä maatila, jonka pääasiallinen tuotantosuunta on siipikarjan kasvatus.

MONIPUOLINEN JA VIVAHTEIKAS HISTORIA

Viinitilan päärakennuksen rakennutti aikoinaan kihlakunnan kirjurina toiminut kamreeri Schrey, jonka kunniaksi Rönnvik lanseerasi vuonna 2014 oman nimikko-calvadoksen. Tuskin olisi raittiuden kannattaja Schrey arvannut, että Rönnvikistä tulisi viinitila ja kulinaristien paratiisi. Kamreeri nimittäin antoi potkut rengilleen Jeremiakselle liiallisen syöpöttelyn ja juominkien vuoksi.

Rönnvik tarjoaa aistinautintojen lisäksi näköalapaikan menneisyyteen. Kamreeri Schrey on helppo kuvitella mittailemassa tilansa maita ja Rönnit maatilan töiden parissa. Ja jos hyvä tuuri käy, saatat nähdä salaperäisen valkean neidon hiipimässä iltahämärissä. Neidon kerrotaan heittäytyneen Ilmoilanselkään Kokkostenkärjestä, josta löytyikin muinainen kalmisto.

Kamreerin kuoltua vuonna 1869 tilan osti Vihtori Aleksanteri Kustaanpoika. Hän otti sukunimekseen Rönnvik, ja 1900-luvulla nimi lyheni Rönniksi. Tilaa myös laajennettiin tallilla ja navetta-sikalalla. Rönnin suku on hoitanut tilaa yli 150 vuotta ja vaalinut Rönnvikin kaunista miljöötä ja perinteitä. Rönnit ovat myös uudistaneet tilaa rohkeasti. Perinteisestä maatilasta on kasvanut maamme suurin viinitila, jonka palkituissa tuotteissa hyödynnetään kekseliäästi suomalaisen luonnon antimia.