Kuohuviinin tanssit

Rönnvik kuohuviinin tanssitus

Viinien ystävät tietävätkin, että samppanjaksi saa kutsua vain Champagnen maakunnassa Ranskassa valmistettuja kuohuviinejä. Samalla alueella on myös yksinoikeus samppanjamenetelmä-sanaan. Rönnvikin kuohuviinien etikettiin voidaan painaa tehty perinteisellä menetelmällä tai produced by traditional method. Se tarkoittaa, että kuohuviinit on valmistettu paljon käsityötä vaativalla, laadukkaalla pullokäymismenetelmällä – samalla millä samppanjat syntyvät.

Näin syntyvät Rönnvikin kuohuviinit

·   Marjat kerätään ja pakastetaan välittömästi, minkä jälkeen niistä puristetaan tuoremehu. Mehu irtoaa paremmin pakastetuista marjoista.

·   Tuoremehusta käytetään perusviini, jonka alkoholipitoisuus on 8–9 %.

·   Suodatettuun perusviiniin lisätään samppanjahiiva ja sopiva määrä sokeria.

·   Viini pullotetaan ja annetaan käydä toisen kerran. Tämä niin sanottu pullokäyminen kestää vähintään 3–4 kuukautta. Sen ajan kuohuviinipullot ovat vaaka-asennossa isoissa puulaatikoissa.

·   Toisen käymisen jälkeen on vuorossa pullojen tanssitus. Kruunukorkeilla suljetut pullot laitetaan tanssitustelineisiin, joissa niitä tanssitetaan eli pyöräytetään neljäsosakierrosta päivässä. Tanssitusta jatketaan noin kuukauden ajan, kunnes kaikki viinissä oleva sakka on kertynyt korkin suulle.

·   Kun sakka on valunut korkin suulle, pullon kaula jäädytetään. Pullot pidetään varovasti samassa asennossa ja laitetaan telineeseen, johon mahtuu kerallaan 12 pulloa. Telineen avulla pullojen kaulat upotetaan viiden senttimetrin matkalta pakastimessa olevaan 96-prosenttiseen pirtuun, joka jähmettää korkin suulla olevan sakan parissa minuutissa. Jos pullot ovat pakastimessa liian pitkään, sakka jäätyy liian kovaksi eikä irtoa.

·   Kun sakka on jähmettynyt, pullot avataan ja paine lennättää sakkatulpan ulos. Mukana lentää yleensä melkein kolmannes pullon sisällöstä. Tämä niin sanottu poksutusvaihe vaatii huolellisuutta ja hyviä varusteita: suojalaseja, kumiessua ja suojahanskoja.

·   Poksutuksen jälkeen pulloon lisätään samaa kuohuviiniä, kunnes pullo on täynnä. Kokonaisuuden viimeistelee uusi korkki, metallisuojus ja näyttävä hattu. Valmista!

Rönnvik Kylmänkukka kuohuviini
Rönnvikin Kylmänkukka-kuohuviini valmistetaan perinteisellä menetelmällä. Se on nimetty harvinaisen Anemone Patens -kukan mukaan, jonka pohjoisin Suomessa todettu esiintymä löytyy Rönnvikin mailta.

Tervetuloa kokeilemaan kuohuviinien tanssitusta Rönnvikin Kamreerin jalanjäljillä -näyttelyyn!